CERBA MEDIC – 08 | 23

Malalties cardiovasculars (EECCVV)

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de defunció a tot el món i, segons estimacions, es cobren 17,9 milions de vides cada any.

Aquestes malalties constitueixen un grup de trastorns del cor i els vasos sanguinis que inclouen cardiopaties coronàries, malalties cerebrovasculars i cardiopaties reumàtiques.

Per a prevenir defuncions prematures cal identificar a les persones exposades a alts riscos de malalties cardiovasculars i vetllar perquè rebin el tractament adequat.

Factors de risc

Hi ha factors de risc de tipus genètic i de tipus biològic (hipertensió, diabetis mellitus), la influència negativa de la qual està modulada per factors de comportament (dieta, activitat física, tabaquisme) que, al seu torn, depenen de factors estructurals (desenvolupament econòmic, educació, cultura). 

Quan major sigui el nivell de cada factor de risc, major és el risc de tenir una malaltia cardiovascular.

Fundació Espanyola del Cor (FEC)


La FEC va presentar les dades sobre la prevalença dels factors de risc cardiovascular en la població adulta espanyola l’any 2022.

Les dades posen en manifest que el 57,35% dels espanyols té dos o més factors de risc cardiovascular.

L’augment de la prevalença de les malalties cardiovasculars dels últims anys, juntament amb les projeccions de mortalitat de les pròximes dècades, suposa que sigui de caràcter urgent implementar intervencions ben planificades per a controlar la pandèmia de malalties cardiovasculars.

Ajuda els teus pacients a millorar la salut cardíaca!


REGICOR són taules adaptades i validades per a la població espanyola, permet estimar el risc d’un esdeveniment coronari (angina, infart de miocardi amb o sense símptomes, mortal o no) a 10 anys.

Aporta una puntuació de la salut cardiovascular i dona recomanacions per als teus pacients

👇

CONSULTA AQUÍ

Símptomes de la Malaltia Cardiovascular (MC)

Sovint no hi ha cap símptoma que existeixi una malaltia subjacent dels vasos sanguinis. L’atac cardíac o l’accident cardiovascular poden ser el primer signe que existeix tal malaltia.

Per aquesta raó, és vital dur a terme un seguiment de tots els pacients que tinguin risc de patir una malaltia cardíaca, i utilitzar eines clíniques que permetin anticipar-se als símptomes com els biomarcadores cardíacs.

Biomarcadors cardiovasculars


Els marcadors de risc vascular constitueixen un grup d’eines que poden ser considerades d’utilitat en la reclassificació de pacients situats en risc cardiovascular intermedi, ja que l’ús de les escales de risc de les malalties cardiovasculars que tenen com a base l’aterosclerosi (Framingham, REGICOR, SCORE, etc.) no expliquen completament l’aparició d’aquestes malalties.

La presència del factor A i/o dos o més dels factors B, C, D, E, F inclina la balança cap a la classificació del pacient a la categoria del risc més alt. (Entengui’s que tant aquesta llista com els punts de tall poden variar amb l’aportació de noves evidències).

Marcadors cardiovasculars en ús actualment per al diagnòstic, avaluació i seguiment d’individus ECV:

  • Evidència d’ateroesclerosi per mitjans diagnòstics d’imatge no invasius (p. ex., presència de calci en les artèries coronàries per sobre del percentil 75 o increment del gruix de l’íntima-mitjana carotídia). Índex turmell-braç patològic (menor de 0,9 o major de 1,4)
  • Colesterol Total >240 mg/L, índex aterogènic LDL/*HDL >4
  • Lipoproteïna(a) ≥30 mg/dl
  • Proteïna C reactiva d’alta sensibilitat >3 mg/l en absència d’inflamació aguda
  • Homocisteïna ≥12 µmol/l
  • Presència de 4 o més factors de risc genètics, especialment en pacients amb història familiar positiva de malaltia cardíaca coronària

El Laboratori CERBA, com a laboratori referent de proves especials, posa a la seva disposició un ampli catàleg de proves per al diagnòstic i seguiment de múltiples malalties, entre elles la malaltia cardiovascular.

Altres marcadors cardíacs que poden ser útils:

La inflamació és present en el procés ateroescleròtic. Des d’un punt de vista fisiopatològic, en tots els estadis d’aquest procés (inici, creixement i complicació de la placa ateroescleròtica) pot considerar-se com una resposta inflamatòria al mal endotelial, és a dir, pot considerar-se a l’aterosclerosi com una malaltia inflamatòria que ocorre com a resposta al mal endotelial.


Interleucina 6 (IL-6 circulant predictiu de malaltia coronària, insuficiència cardíaca i ictus.)  i factor de necrosi tumoral α [TNF-*α]).

En la ECV hi ha una disfunció endotelial perquè se sap que l’endoteli es danya en els llocs on hi ha més turbulència de la sang. En particular destaca el paper dels lípids, ja que l’augment en la seva concentració plasmàtica pot portar a la seva acumulació en l’espai subendotelial on, després de sofrir diverses modificacions, estimulen l’expressió de molècules d’adhesió i s’inicia el procés inflamatori.


Les concentracions de selectina I, ICAM-1 i VCAM-1 són majors en els pacients que van sofrir esdeveniments cardiovasculars.

El ràtio ApoB/*ApoA-I, sobre la base de l’estudi INTERHEART, és el predictor més efectiu de risc cardiovascular (més que apoB o apoA-I de manera independent).

Lipoproteïna (a) s’incorpora als macròfags transforma a aquests en cèl·lules espumoses amb alliberament de citocines, que al seu torn estimulen la proliferació de les cèl·lules musculars llises en la paret arterial.

L’oxidació de les LDL, una vegada travessat l’endoteli vascular, fa que canviï el seu comportament biològic, es tornen citotòxiques, quimiotàctiques per als monòcits i indueixen l’expressió d’algunes citocines.


La fosfolipasa A2 associada a lipoproteïnes (LPPLA2) és una lipasa independent del calci secretada per leucòcits i està associada amb les LDL circulants i els macròfags en la placa ateromatosa vulnerable i poden predir futurs episodis cardiovasculars en pacients que ja presentaven ECC.I.


Test genètics: La malaltia cardiovascular és poligènica, és causada pels efectes combinats de centenars o milers de gens de susceptibilitat. Cadascuna d’aquestes variants comunes associades a la malaltia contribueix al risc global d’aquesta, que també pot es pot veure influenciat per factors ambientals, la qual cosa fa que la predicció de la susceptibilitat a la malaltia suposi un repte.

Les puntuacions de risc poligènic (PRS, Polygenic Risk Scores), o les puntuacions de risc genètic (GRS, Genetic Risk Scores), representen el nombre total de variants genètiques que augmenten el risc individual de desenvolupar una malaltia específica. Aquesta nova eina de la medicina de precisió es pot emprar per a estimar la probabilitat que una persona desenvolupi una malaltia, estratificar les poblacions segons el risc de malaltia i identificar a les persones que es beneficiarien d’una supervisió addicional o d’intervencions preventives.1,2 No obstant això la PRS és un camp en constant evolució que requereix més recerca abans d’arribar a considerar-la una eina consolidada.

Al 2023 IMIM lidera CORDELIA, l’estudi representatiu de la població més gran d’associació del genoma humà amb factors de risc per a les malalties cardiovasculars, on participen 31 cohorts. Durant 5 anys, analitzarà el genoma complet de més de 100.000 persones per a calcular quin és el risc de patir algunes malalties cardiovasculars i avançar així cap a la personalització de la seva prevenció i tractament.

Amb les dades sobre el perfil lipídic, el metabolisme glucídico, les pressions arterials i el consum de tabac entre altres, l’equip investigador podrà analitzar 84 variables genètiques que inclouen informació sobre factors de risc.

La bona notícia és que un perfil genètic advers es pot neutralitzar en un 80% dels casos fent un compliment estricte dels estils de vida saludables (reduint el tabac, l’obesitat, el sedentarisme i les dietes riques en greixos saturats i hidrats de carboni), així com dels tractaments preventius que indiqui el personal mèdic.

CONSULTA AQUÍ EL NOSTRE CATÀLEG DE PROVES