CERBA MEDIC – 09 | 23

El segon cervell

El sistema nerviós entèric o el nostre segon cervell és una subdivisió del sistema nerviós encarregat de controlar directament el nostre sistema digestiu.

L’SNE és un sistema local, organitzat i amb capacitat d’operar de manera autònoma compost per una xarxa d’uns 100 milions de neurones. L’estructura de les neurones digestives és totalment idèntica a l’estructura de les neurones cerebrals i tenen la capacitat d’alliberar els mateixos neurotransmissors, hormones i molècules químiques.

Segons el doctor M. Gershon, pare de la neurogastroenterologia, el cervell dels budells és la major fàbrica responsable de la producció i emmagatzematge dels neurotransmissors, la majoria dels quals amb idèntics als quals es troben el sistema nerviós central (SNC), com ara l’acetilcolina, la dopamina i la serotonina.

La presència d’una varietat tan àmplia de neurotransmissors en els nostres budells és una referència clara i evident de la complexitat i la riquesa de l’idioma digestiu i la seva capacitat per exercir les funcions neuronals i expressar les seves pròpies emocions.

Nutrició i salut en la genètica

En els últims anys, la recerca en nutrició ha experimentat un canvi important des de l’aproximació purament epidemiològica i fisiològica cap a un abordatge més centrat en la biologia molecular i la genètica.

Aquest canvi es deu a 3 factors que recolzen els efectes de la nutrició en un pla molecular.

Els factors

MICRO I MACRONUTRIENTS

Hi ha un creixent reconeixement de l’existència de micro i macronutrients que poden comportar-se com a potents senyals dietètics que influeixen en la programació metabòlica de les cèl·lules i tenen un paper important en el control de l’homeòstasi.

PREDISPOSICIÓ GENÈTICA

En el camp de la nutrició, s’ha començat a reconèixer que la predisposició genètica és un factor important en el desenvolupament de les principals causes de mortalitat que estan vinculats amb la dieta, com les malalties cardiovasculars, la diabetis tipus 2 i el càncer.

PROJECTES GENÒMICS

Els resultats de projectes genòmics de gran escala han modificat les estratègies de recerca nutricional en ressaltar la importància dels gens en la nutrició humana i han proporcionat una gran quantitat d’informació genètica.

Tot això fa que la dieta sigui un factor ambiental determinant de l’estat nutricional de cada persona, que participa de manera important en la incidència de malalties cròniques prevalents.

Actualment, la nutrició i la genètica uneixen esforços i s’integren en una àrea d’estudi, la denominada genètica nutricional, que abasta tant la nutrigenòmica i com la nutrigenètica.

Alimentació saludable: una eina per a prevenir malalties

La política sanitària mundial està posant èmfasi a disminuir la taxa de mortalitat prematura i a augmentar l’esperança i qualitat de vida mitjançant l’elaboració de plans nutricionals adaptats a l’entorn i a cada individu.

Dels deu factors de risc identificats per l’OMS com a claus per al desenvolupament de les malalties cròniques, cinc estan estretament relacionades amb l’alimentació i l’exercici físic: obesitat, sedentarisme, hipertensió arterial, hipercolesterolèmia i consum insuficient de fruites i verdures.

CONCIENCIAR


Sobre la influència de l’alimentació i l’exercici sobre la salut.

PROMOURE


La modificació d’hàbits saludables.

AFAVORIR


La investigació sobre la dieta i l’exercici.

Una gran part d’aquestes malalties cròniques, com la diabetis, la hipertensió arterial, l’aterosclerosi o el càncer tenen en la seva etiologia factors nutricionals implícits. Esment especial mereix l’obesitat, que afecta milions de persones, incloent-hi nens i adolescents.

Sobrepès i obesitat

La ingesta inadequada d’aliments en quantitat o qualitat, o el deficient funcionament del procés metabòlic en cada individu, ocasionen una mala nutrició que pot ser per dèficit (desnutrició), o per consum excessiu (sobrepès o obesitat).

El sobrepès i l’obesitat són factors de risc de malalties no transmissibles, com les malalties cardiovasculars, la diabetis i alguns tipus de càncer. El risc d’aquestes malalties incrementa amb l’augment de l’Índex de Massa Corporal (IMC).

D’acord amb l’OMS, el sobrepès i l’obesitat són el cinquè factor principal de risc de defunció en el món.

Homeòstasi nutricional. Principals aspectes implicats. Adaptat de: Hermoso López, 2002

CONSULTA AQUÍ EL NOSTRE CATÀLEG DE PROVES

Ens veiem al congrés LABCLIN!

Enguany se celebra el XVII Congrés Nacional del Laboratori Clínic (LABCLIN 2023) que tindrà lloc del 18 al 20 d’octubre a la ciutat de Saragossa.

Un any més, Cerba tindrà presència en el congrés on presentarem les nostres últimes novetats. Esperem poder compartir grans experiències tant professionals com humanes.

Us esperem a Saragossa!

Més informació del congrés aquí.