CERBA MEDIC – 02 | 24
La implicació en la fertilitat
La infertilitat és un problema que afecta aproximadament el 15% de les parelles en edat reproductiva. L’aportació del factor masculí a la infertilitat de la parella es troba entorn d’un 30-50% dels casos a nivell mundial, i concretament en el 20% dels casos és exclusivament el factor masculí.
La fertilitat de l’home i la seva qualitat seminal es valoren a través de la prova de seminograma. No obstant això, s’estima que al voltant d’un 15% dels homes infèrtils presenten un seminograma normal. Existeixen altres paràmetres espermàtics que no es valoren en aquest examen i que poden influir en el potencial fèrtil de l’home. Aquest seria el cas de la fragmentació de l’ADN dels espermatozoides (FDE).
Mentre que els trencaments de ssDNA es relacionen amb una esperma incapaç de fecundar i immòbil, l’esperma amb trencaments de dsDNA és capaç de fecundar, però es tradueix en una no consecució de la gestació, en un augment de les taxes d’avortament espontani, baixa qualitat embrionària o fallades en el cicle de reproducció.
PROVES DE CERBA PER A VALORAR LA
FRAGMENTACIÓ DE L’ADN ESPERMÀTIC
Dispersió de la Cromatina Espermàtica (SCD) – codi 8771
La prova de SCD (Sperm Chromatin Dispersion), també coneguda com a assaig Halo Sperm, estima el nivell de fragmentació de l’ADN indirectament mitjançant la visualització d’un halo al voltant del cap de l’espermatozoide després de la lisis i la desnaturalització àcida per a eliminar l’excés de proteïnes nuclears.
Aquests halos sorgeixen després de tractar la mostra d’esperma en un gel de agarosa amb una solució àcida i tampó de lisis. Es visualitza l’halo quan l’ADN no està fragmentat o molt poc fragmentat, per contra, l’absència d’halo indica un ADN molt fragmentat. El motiu pel qual aquest halo no és visible quan l’ADN està molt fragmentat és perquè els brins d’ADN estan fragmentades i són impossibles de visualitzar.
LIMITACIONS: No és capaç de diferenciar entre trencaments de cadena simple o ssDNA dels trencaments de cadena doble o dsDNA.
👇🏼
Prova COMET – codi 21417
La prova COMET és considerada actualment l’única capaç de distingir entre els trencaments de ssDNA i els trencaments de dsDNA. És la prova adequada per a determinar els trencaments de dsDNA en casos de parelles amb gestacions no evolutives, cicles fallits de FIV, baixa qualitat embrionària o avortaments de repetició.
La prova es basa en una descompactació de la cromatina de l’espermatozoide seguida de dues electroforesis simultanieges, una alcalina i una altra neutra. S’analitza individualment la fragmentació de l’ADN espermàtic d’almenys 400 espermatozoides per mostra, per fluorescència mitjançant una tinció de la mostra amb DAPI SlowFade Gold antifade.
L’ADN fragmentat d’un espermatozoide presenta una cua semblant a un cometa, la qual cosa dona nom a la tècnica, i aquests es classifiquen en funció de la longitud de les cues, si estan fragmentades o no.
J. Ribas-Maynou, A. García-Peiró, C. Abad, M.J. Amengual, J. Navarro, J. Benet (2012). Figure I (DAPI staining). Alkaline and neutral Comet assay. Human Reproduction, Vol.27, No.3.
AVANTATGES
- L’única capaç de distingir entre trencaments de cadena simple (ssDNA) i cadena doble (dsDNA).
- Ofereix un millor diagnòstic amb un estudi més precís del tipus de fragmentació de l’ADN.
- Pot donar-se casos de fragmentació de cadena senzilla i/o de cadena doble, o bé amb cap mena de fragmentació.
- Pot avaluar eficaçment el mal de l’ADN dels espermatozoides després de la seva criopreservació i els seus resultats prediuen el desenvolupament embrionari, principalment en casos d’esterilitat idiopàtica.