Mites i veritats sobre el SIBO

El Sobrecreixement Bacterià en l’Intestí Prim (SIBO per les seves sigles en anglès) és una síndrome de recent aparició diagnòstica per al qual encara hi ha massa invents que, no sols no ajuden al 35% de la població que s’estima que podria sofrir-lo, sinó que poden fins i tot empitjorar els seus símptomes.

Avui explicarem les falses creences que circulen per aquí sobre el SIBO i la síndrome de l’intestí irritable.

enfermedad autoinmune

MITES DEL SIBO 

Mite 1: El SIBO i/o la síndrome de l’intestí irritable no és un problema real ni hi ha proves que demostrin la seva existència. 

Si que existeixen proves científiques sobre aquest tema. De fet, avui dia existeix tanta evidència que les societats de gastroenterologia de diferents països europeus han elaborat unes guies conjuntes per a ajudar els clínics a diagnosticar i tractar el SIBO.

Mite 2: Les dietes restrictives són segures a llarg termini.

Això és fals. La majoria de pacients amb SIBO saben que si no mengen es troben millor.

Algunes persones eliminen molts aliments per a alleujar els seus símptomes. Alguns els retiren pel seu compte i altres seguint el consell ben intencionat de metges, nutricionistes, coneguts o xarxes socials. Amb freqüència segueixen durant mesos o anys una dieta en fructosa o FODMAP basada en una llista d’aliments “prohibits” amb poques indicacions sobre com portar-la a la pràctica.

La dieta baixa en FODMAP és, ara com ara, la teràpia nutricional més utilitzada en SIBO, però sense ajuda professional és difícil garantir una adequada aportació d’energia, vitamines, minerals i fibra. Una vegada finalitzada la fase de FODMAP estricta cal planificar la seva reintroducció, un pas fonamental la importància del qual a vegades es passa per alt.

La dieta FODMAP no és una panacea ni una solució desitjable a llarg termini. I és que les dietes basades en un nombre limitat d’aliments es relacionen amb una menor diversitat de la microbiota. Quan retirem els FODMAP no sols llevem l'”aliment” als bacteris que ens estan causant els símptomes, sinó també als bacteris que contribueixen a la salut de l’ecosistema que és la nostra microbiota.

Per tant, és important consultar amb un nutricionista-dietista abans de començar una dieta estricta pel seu compte.

Mite 3: Si el metge em recepta antidepressius, ansiolítics, analgèsics o em recomana teràpia psicològica significa que pensa que el meu problema és psicològic o emocional. 

Això és fals, i és un dels mites del SIBO més comuns.

Fins i tot en els casos en què l’estrès desencadena clarament els símptomes de l’intestí irritable, cal superar la idea que l’origen és mental com si això signifiqués que simplement amb la voluntat del pacient el problema anés a desaparèixer.

Sabem que l’estrès pot activar el còlon i disminuir el complex migratori motor, que és alguna cosa així com el mecanisme d’autoneteja de l’intestí. A més, durant situacions estressants canviem el nostre comportament i això també repercuteix en la nostra salut digestiva.

Quan utilitzem antidepressius o fàrmacs que tenen com a diana el funcionament del sistema nerviós no sempre és perquè el pacient tingui un component d’ansietat o depressió. A vegades s’han utilitzat específicament perquè els seus efectes secundaris podien resultar útils com a tractament simptomàtic. Els antidepressius tricíclics per exemple produeixen sequedat mucosa i tenen com a efecte secundari restrenyiment, per la qual cosa es recomanen en casos de diarrea.

La gestió emocional és fonamental, però no sols en pacients amb SII o SIBO.

Mite 4: Si tinc malaltia de Crohn, colitis ulcerosa o malaltia celíaca no puc tenir SIBO.

Això és fals.

Molts pacients amb malaltia inflamatòria intestinal, malaltia celíaca i altres patologies digestives tenen a més sobrecreixement bacterià.

És possible tenir aquestes malalties correctament controlades amb els seus corresponents tractaments i encara així experimentar símptomes digestius que en veritat tenen com a origen el sobrecreixement bacterià. La bona notícia és que també responen al seu tractament.

Passa igual amb altres malalties no digestives. Hi ha pacients amb lupus, diabetis, esclerosi múltiple o qualsevol malaltia crònica que tenen a més SIBO.

Si tens problemes intestinals i creus que podries tenir SIBO, en Cerba Internacional realitzem el Test d’autopresa de SIBO que et pots fer a casa sense cap complicació. Es tracta d’una prova d’hidrogen i/o metà espirat (o test de l’alè) per a la detecció d’un sobrecreixement bacterià en l’intestí prim. Descobreix-ho a la nostra botiga en línia.

AUTOTEST SIBO