Test Prenatal No Invasiu o amniocentesis?
Et presentem les principals diferències entre aquestes dues proves.
L’embaràs suposa una barreja de sensacions indescriptibles. Després de la bona notícia d’un embaràs apareix també la gran preocupació dels pares per la salut i el desenvolupament del seu futur bebè. Sorgeixen dubtes i pors per saber si el bebè estarà sa i no l’afectarà cap alteració genètica que pugui causar greus problemes de salut.
En gairebé 1 de cada 100 naixements es presenta una alteració cromosòmica, i per això existeixen diferents proves genètiques per a identificar aquests defectes durant la gestació que poden afectar greument el fetus. Encara que la probabilitat és baixa, no sortir de dubtes pot generar ansietat en els pares, sobretot si existeixen antecedents familiars i altres factors de risc com ara que els pares siguin majors de 35 anys, haver sofert un avortament amb anterioritat, un embaràs anterior amb alguna malformació cromosòmica o haver rebut tractament per Fecundació In vitro (FIV).
Les principals proves i les més comunes per a identificar alteracions cromosòmiques en el fetus, es poden classificar en proves invasives (com la amniocentesis o biòpsia de vellositats corials) i proves no invasives (com el Test Prenatal No Invasiu BBSafe® o el cribratge combinat).
Fins fa relativament poc, només era possible detectar aquestes anomalies a través de les proves invasives, que suposen un elevat risc de pèrdua fetal (al voltant del 0,3-2%).
No obstant això, actualment amb les proves no invasives i a través d’una simple anàlisi de sang materna permet detectar les anomalies cromosòmiques del fetus sense cap mena de risc per a la mare ni per al bebè.
Principals diferències
La prova de la amniocentesis genera moltes inquietuds en els pares durant l’embaràs. La prova consisteix a introduir una fina agulla en l’abdomen de la mare, es travessa la paret uterina i la bossa amniòtica per a poder extreure una petita mostra de líquid amniòtic, on es troben les cèl·lules del bebè surant. Durant el procés es controla la posició del bebè i de l’agulla en tot moment.
El més habitual és realitzar aquesta prova entre les 14 i 18 setmanes d’embaràs, i el procediment dura entre 20 i 30 minuts. Una vegada acabat el procés, s’escoltarà el ritme cardíac del bebè per a comprovar que tot està correcte i s’envien les mostres al laboratori per a la seva posterior anàlisi.
La amniocentesis detecta problemes en els cromosomes com la Síndrome de Down, síndrome d’Edwards, síndrome de Patau i altres anomalies com la síndrome de Turner. També permet conèixer trastorns genètics com la fibrosi quística, defectes en el tub neural o infeccions intrauterines. Amb els avanços constants en la tecnologia i la ciència, es considera una prova segura, però poden produir-se complicacions que poden provocar avortaments en l’1% dels casos.
Per aquesta raó, a curt termini s’espera una reducció en el numero de amniocentesis a realitzar, ja que aquesta prova invasiva es limitarà a un numero reduït de casos en els quals existeixi un alt risc i quan els resultats es vegin alterats, sent útil com a prova de confirmació.
És una prova de garbellat no invasiva que es pot realitzar a partir de la setmana 10 d’embaràs mitjançant una simple anàlisi de la sang materna, on es troba ADN fetal lliure circulant. A l’ésser una prova no invasiva no suposa cap mena de risc per a la mare ni per al bebè. A través de l’anàlisi de l’ADN del fetus de descarten anomalies en els cromosomes més importants (síndrome de Down, Edwards i Patau), altres anomalies, alteracions en els cromosomes sexuals i duplicacions i delecions amb molt alta seguretat.
La fiabilitat d’aquesta prova és superior al 99%. Si el resultat és negatiu, es descarta la realització de la amniocentesis de confirmació ja que es descarta la probabilitat de sofrir les anomalies cromosòmiques estudiades.
En el cas que el test de positiu, és necessari dur a terme una amniocentesis que confirmi el resultat. Els riscos de falsos positius (que el test de positiu en una alteració cromosòmica quan en realitat no n’hi ha) és de 0.1%.
En Cerba Internacional disposem de 3 opcions del Test Prenatal No Invasiu BBSafe per a detectar tot tipus d’alteracions cromosòmiques en el fetus. Sabem que la salut del futur bebè significa la tranquil·litat dels pares durant tot l’embaràs, per això volem aportar el nostre gra de sorra i ajudar-los a gaudir el procés en tot moment.
Realitza’t el test amb una sensibilitat i especificitat superior al 99% i gaudeix plenament del teu embaràs, amb total tranquil·litat!
A Cerba Internacional disposem del test prenatal no invasiu BBSafe®.
És el més complet i fiable del mercat.
ARA, ¡RESULTATS EN 4 DIES!
15% DE DESCOMPTE FINS EL 15 DE FEBRER DE 2023
Per a obtenir més informació sobre del test prenatal no invasiu BBSafe® de Cerba Internacional pots fer clic aquí.
Accedeix a la nostra botiga online per a descobrir totes les proves i novetats que disposem sobre l’etapa prenatal i d’embaràs.
Ves a qualsevol centre Cerba sense cita prèvia i fes-te la prova que més s’adapti a les teves necessitats.